Translate

ΟΙ ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


  

Στις 30 Ιανουαρίου όλη η σπουδάζουσα νεολαία, από τα νήπεια ως τους φοιτητές, καθώς κι ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος γιορτάζει τις σπουδαίες ηγετικές μορφές της εκκλησίας μας, τους πνευματικούς γίγαντες του Χριστιανισμού, τους φάρους που πάνω από 1.500 χρόνια χύνουν φως με τη σοφία και τη ζωή τους σε όλη την ανθρωπότητα. Φυσικά και μιλώντας για τους φάρους της Παιδείας αναφερόμαστε στους θεοσεβούμενους Τρεις Ιεράρχες, τα ονόματα των οποίων είναι κοινώς γνωστά ως Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Λίγα λόγια για τους Τρεις Ιεράρχες

Δεν ήταν μόνο θεολόγοι, που με τα έργα, τους λόγους, τους αγώνες και τα συγγράματά τους στήριξαν τη χριστιανική πίστη, που καταπολεμήθηκε από τις αιρέσεις, αλλά και αναδείχθηκαν σε όλες τις τότε γνωστές επιστήμες, δηλαδή στη Φυσική, την Ιατρική, τα Μαθηματικά, την Ανθρωπολογία, την Αρχαία Ιστορία και τη Φιλοσοφία. Και αυτός είναι ο λόγος που Εκκλησία και Παιδεία στην τίμηση των Ιερών αυτών προσώπων συνεορτάζουν.

Επιπλέον, οι Ιεράρχες μας σε εκείνο το δύσκολο πέρασμα από την ειδωλολατρία στο χριστιανισμό, δεν απέρριψαν χωρίς συζήτηση ή με φανατισμό καθετί που προερχόταν από τον ειδωλολατρικό κόσμο, αλλά κράτησαν απ΄αυτόν ό,τι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό στον καινούργιο κόσμο που χτιζόταν στο όνομα του Χριστού. Σήμερα, ξένοι επιστήμονες μελετούν και μεταφράζουν στη γλώσσα τους τα κείμενα των Τριών Μεγάλων Πατέρων και τα διδάσκουν στα πανεπιστήμια. Ακόμη και σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας στάθηκαν πρωτοπόροι αφού νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, λεπροκομεία και άλλα κοινωφελή ιδρύματα λειτουργούσαν υπό την άγρυπνη φροντίδα και τη στοργική τους αγάπη.

Ας προσθέσουμε λοιπόν στη θεοσέβειά τους, την πολύπλευρη μόρφωσή τους, την κοινωνική τους δράση, τη ζωή που συνοδευόταν από προσευχή, αγώνες, εξορίες, διωγμούς κι έναν όγκο συγγραμμάτων για να καταλάβουμε την πολύτιμη κληρονομιά που μας χάρισαν.

Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών

Τούς Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρας τῆς Τρισηλίου Θεότητος,
τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας,
τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας,
τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας,
Βασίλειον τόν Μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον,
σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη, τῷ τήν γλῶτταν Χρυσοῤῥήμονι,
πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν·
αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

Μετάφραση

Όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους των τριών μεγάλων Φωστήρων της τρισυπόστατης θεότητας, δηλαδή το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που το στόμα του έβγαζε χρυσάφι, ας τους τιμήσουμε με ύμνους. Γιατί αυτοί φώτισαν την οικουμένη με θείες διδασκαλίες. Γιατί σαν ποταμοί σοφίας πότισαν όλη την κτίση με τα άγια νερά της θεογνωσίας, και γιατί αυτοί μεσολαβούν και παρακαλούν πάντα την Αγία Τριάδα για μας.

Ελληνικα καστρα

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget

Δημοφιλεις αναρτησεις