Translate

Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ (Ιπποκράτης)



 Οι έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή είναι κακή για τη σωματική και ψυχική υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να παραμείνουμε δραστήριοι σε αυτήν τη δύσκολη εποχή. Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας βρίσκεται τώρα μέσα στο σπίτι. Αυτό το μέτρο είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του COVID-19, όμως αν αφεθούμε μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φυσική μας κατάσταση αλλά και των παιδιών μας.

  Τα περί αθλήσεως και των ευεργετικών τους αποτελεσμάτων δεν έγιναν κοινώς αποδεκτά μόνο κατόπιν ερευνών αλλά και λόγω του ρητού "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ" όπως πολύ σωστά τόνισαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

  Ας το εξηγήσουμε παρακάτω. Η ψυχή (ως νους/ πνεύμα) και το σώμα είναι ένα και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Υγεία, λοιπόν, σημαίνει να έχουμε ένα υγειές πνεύμα μέσα σε ένα υγειές σώμα. Και τούτο επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο τρόπο ζωής και άθλησης. 

Όταν γυμναζόμαστε :
 
✔έχουμε ενέργεια κι όρεξη για όλο το υπόλοιπο της μέρας,
✔οξυγονώνεται, αιματώνεται και λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος (καλύτερη απόδοση στο διάβασμα και στην εργασία)
✔ισορροπείται το νευρικό σύστημα, 
✔έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου,
✔παρατηρείται ρύθμιση της μνήμης και καλύτερη διαχείριση του άγχους,
✔μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, 
✔η άθληση συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

  Τέλος, η άθληση μπορεί να λειτουργήσει ως βάλσαμο στην ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπισή της. Η γυμναστική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από την αρνητική ψυχολογία αυτής της περιόδου. Η σωματική άσκηση βοηθάει να μειωθούν οι ορμόνες του στρες, και προωθεί την απελευθέρωση ορμονών που συνδέονται με την καλή διάθεση.

 Δεν υπάρχει, λοιπόν, η παραμικρή αμφιβολία ότι η άθληση μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει τόσο για το σώμα μας όσο και για το πνεύμα μας! Ας προσέξουμε τα δύο αυτά κομμάτια του εαυτού μας. Ας τα φροντίσουμε και ας τα περιποιηθούμε εξίσου καλά γιατί είναι άμεσα εξαρτημένα μεταξύ τους και αν ασθενήσει το ένα θα έχει αρνητική επίδραση στο άλλο. Συνεπώς, ας υιοθετήσουμε όλοι μας το διαχρονικό αυτό ρητό και ας ακολουθήσουμε πιστά τις συνήθειες των προγόνων μας. "Πάρτε από το χέρι" τα παιδιά σας και κατευθυνθείτε σε ένα πάρκο-γήπεδο για τρέξιμο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις και άλλα αθλήματα ή σε ένα ευχάριστο φυσικό περιβάλλον για ποδήλατο και ασκήσεις γυμναστικής. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Επιδιώκουν να μοιάσουν πιστά στα πρότυπά τους, που δεν είναι άλλα από των γονέων τους. Επομένως, δημιουργήστε τις βάσεις για έναν υγιεινό και αθλητικό τρόπο ζωής, κάτι που θα ακολουθήσουν τα παιδιά σας και θα φροντίσουν να μεταδώσουν και στα δικά τους τέκνα.


Άλλωστε ποιος δεν θα ήθελε, μικρός και μεγάλος,  μια σωματική ανανέωση και μια σημαντική μυϊκή βελτίωση με ορατά αποτελέσματα και μετά την καραντίνα; 💭




Ε.Κωσταβέλη



Ελληνικα καστρα

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget

Δημοφιλεις αναρτησεις