Translate

9/2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Ο σπουδαίος ιστορικός Θουκυδίδης μιλώντας για την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου στο έργο «Θουκυδίδου Ἱστορίαι»λέει στο τέλος του προλόγου (1.22) πως το έργο του έχει συνταχτεί για να είναι κειμήλιο αιώνιο παρά προσωρινό ανάγνωσμα, δηλαδή να αποτελεί «κτῆμα ἐς ἀεί». Ας μη μακρηγορούμε όμως και ας αναζητήσουμε τη σημασία του σημερινού άρθρου.
Η 9η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ως ολοφάνερη απόδειξη διαιώνισης και αναπαραγωγής της ελληνικής από γενιά σε γενιά, ως ενθύμηση κι επισφράγιση μιας παρακαταθήκης 40 ολόκληρων αιώνων.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φρόντισαν να καλλιεργήσουν με λεπτότητα και σεβασμό τη μητρική μας γλώσσα, με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάει όλη η ανθρωπότητα, Έλληνες και ξένοι, γι'αυτή την ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά.







Τι είπαν οι ξένοι για τη γλώσσα μας;


· Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολτέρος είχε πει «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών».

· Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σαρβάννης Κάρολος Φωριέλ είπε «Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν τη Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει τη σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ό,τι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης».

· Η τυφλή Αμερικανίδα συγγραφεύς Έλλεν Κέλλερ είχε πει « Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού».

· Ο Γκαίτε (ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832) είπε « Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα».

· Διάλογος του Γκαίτε με τους μαθητές του:
- Δάσκαλε, τι να διαβάσουμε για να γίνουμε σοφοί όπως εσύ;
- Τους Έλληνες κλασικούς.
- Κι όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασικούς, τι να διαβάσουμε;
- Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.



Έτσι, ενθυμούμενοι την αθάνατη φράση του Θουκυδίδη μπορούμε με σιγουριά και περηφάνια να ομολογήσουμε πως η Ελληνική γλώσσα είναι το δικό μας «κτῆμα ἐς ἀεί». Ευχόμαστε η 9η Φεβρουαρίου να τιμάται για πάντα στους αιώνες και οι σημερινοί Έλληνες να σταθούμε αντάξιοι των προγόνων και πατέρων μας αφήνοντας κι εμείς χειροπιαστή και αξιοθαύμαστη κληρονομιά στους απογόνους μας: τα έργα μας και τη γλώσσα μας.

Ελληνικα καστρα

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget

Δημοφιλεις αναρτησεις